Articles

Wat betekent Bonus in Basketbal?

Bonus in Basketbal betekent het voordeel van het mogen schieten van een vrije worp nadat een team van de tegenstander een maximum aantal overtredingen heeft begaan in een kwart of een halve periode. In een andere naam wordt de bonus ook wel “fouls to give” of “in de bonus” genoemd. Team fouls worden geteld wanneer de speler een foul begaat en als het 5 bereikt dan wordt de bonus gegeven.

Bonus shots worden regelmatig gegeven na de 5e foul tot en tenzij het kwart of de helft eindigt. Hoewel de betekenis van bonus hetzelfde is, kan er een klein verschil zijn in basketbal, afhankelijk van de competitie. Laten we eens kijken naar het verschil in bonussen in basketbal, afhankelijk van de league.

NBA

Als een team een maximaal aantal overtredingen maakt in een kwart, dan mag het team van de tegenstander vrije worpen schieten voor elke overtreding die in het veld wordt begaan. De bonus wordt gegeven nadat een team de 5e overtreding per kwart heeft begaan. Na afloop van het kwart eindigt de bonus shot ook en wordt opnieuw geteld in een ander kwart als het team weer meer dan 5 overtredingen begaat. Dezelfde regels worden toegepast in de WNBA.

FIBA

FIBA league is vergelijkbaar met die van de NBA league. Ook al gaat het om internationale wedstrijden, de regels van de FIBA en de NBA zijn hetzelfde. Als een team 5 overtredingen begaat dan krijgt de tegenstander de kans om twee vrije worpen te schieten. Voor zowel schietende als niet-schietende overtredingen krijgt een tegenstander een bonus van twee vrije worpen.

NCAA/ College basketball

De NCAA/ College wedstrijden zijn heel anders dan andere basketbalwedstrijden. De college games zijn meer atletisch en zijn slechts verdeeld in twee helften. Daarom worden slechts 6 overtredingen gegeven in elke helft van het spel. Het team van de tegenstander mag een vrije worp gooien nadat een team 7 overtredingen heeft begaan die algemeen bekend staan als “one-on-one”. De speler wordt beloond voor een tweede vrije worp als hij de eerste maakt. Als het team meer dan 10 overtredingen begaat of meer dan dat in de helft dan krijgt het team van de tegenstander vrije worpen ook wel bekend als “double-double”.

3×3

In FIBA regels in 3×3 wordt de bonus shot gegeven na zes overtredingen. FIBA 3×3 heeft een beetje andere regels voor de bonus. Als het team meer dan 10 overtredingen maakt of volgende overtredingen maakt dan mag de tegenstander vrije worpen nemen en mag de bal vanaf de zijlijn spelen als bonus.

BASKETBALL PENALTY/BONUS REGELS

Autoriteit Penalty FTs na Teamfouten opnieuw ingesteld bij Opnieuw ingesteld bij verlenging? Penalty vrije worpen bij overtime na Poging vrije worpen
FIBA (5-on-5), NCAA (vrouwen) 5e teamfout Kwartaal Nee Twee
FIBA (3×3) 6e teamfout Game Nee Twee; op 10de team foul, bezit ook toegekend aan nietfoulingteam
NBA en WNBA
Team Only
5e teamfoul of 2e teamfoul in de laatste twee minuten van een kwart indien dan nog niet in een penalty kwartaal Ja bij elke overtime periode 4e teamfoul of 2e teamfoul in de laatste twee minuten van de verlenging als dan nog geen straf is opgelegd Twee